27 Eylül 2010 Pazartesi

iPhone OS 4.0 = iOS4

Apple 8 Nisan’da gerçekleştirdiği etkinlik ile iPhone için geliştirdiği yeni işletim sistemi, iPhone OS 4.0, tanıttı. Ve WWDC 2010 ile de  ona yeni bir ad verdi ve son durumu anlattı.
iPhone OS 4.0 artık iOS4 diye anılacak. Apple bu adı seçti çünkü bu işletim sistemi artık iPhone ve iPod Touch dışında aynı zamanda iPad’de de kullanılmakta. Bu yüzden ona sadece iPhone’un işletim sistemi demek doğru olmazdı.
iOS4 bir sürü yeni özellik içeriyor. Halen kullanıcıların bazı istediklerini karşılamıyor ancak yine de bu güncelleme ile iPhone’un gücüne güç katacak.
Apple, iOS4 ile yüzden fazla yeni özellik getiriyor. Etkinliğinde bunlardan sadece yedi tanesini tanıttı. Zaten bu yedi tanesi de en büyük özelliklerdi. Ayrıca bazıları da, örneğin çoklu görev(multitasking), uzun zamandır beklenenler arasındaydı.
NOT: iOS4, ilk çıkan iPhone modeli için geçerli değil. Bu model için artık basşka güncelleme çıkmayacak.
Multitasking:
Apple sonunda iPhone’da aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmaya izin verecek. iOS4 bunu destekliyor. Ayrıca bu işlev için Apple’ın getirdiği arayüz bir harika.
Güzel değil mi? Aynı anda bir sürü uygulama açık.
Ancak şunu bilmenizde fayda var: bu yenilik sadece iPhone 3GS ile üçüncü nesil iPod Touch’ın 32 GB ile 64 GB’lık sürümleri ve onlardan sonra çıkan modeller için mevcut. Bundan öncesi bu özelliği desteklemiyor.
Folders:
iPhone’unuzun ana ekranında bir sürü uygulama barındırabiliyorsunuz ancak zamanla bütün bu uygulamalar bir dağınıklık oluşturabiliyor. Artık iTunes’dan bu uygulamaları eskisinden çok daha kolay bir şekilde düzenleyebiliyorsunuz ancak çok uzun bir ana ekran yine de pek hoş olmayabilir. Bu yüzden Apple, iOS4 ile ana ekranda dosyalama sistemini tanıttı.
Bu sayede uygulamalarınızı dosyalayarak onları çok daha düzenli bir şekilde saklayabiliyorsunuz. Üstelik bu klasörleri istediğiniz yere taşıyabilirsiniz; Dock’da dahil olmak üzere.
Steve’in de söylediği gibi:
artık bu sayede ana ekranınızda en fazla 180 uygulama barındırmaktansa 2,160 uygulama barındırabiliyorsunuz. :)
Geliştirilmiş Mail uygulaması:
Mail uygulaması bayağı bir geliştirme içeriyor.
  • “birleştirilmiş gelen kutusu(unified inbox)” sayesinde eğer iPhone’unuzda birden fazla e-posta hesabı kurduysanız bunların hepsini tek bir gelen kutusunda birlikte görebiliyorsunuz,
  • aynı anda birden fazla Exchange hesabı kurabilme,
  • gelen kutuları arasında hızlı geçiş imkanı,
  • karşılıklı postaları posta posta görüntüleyebilme,
  • ekleri başka uygulamalarla açabilmek(örneğin iPhone’unuzdaki başka bir uygulamanın açabileceği bir dosya gönderilmiş olsun. artık bu dosyayı Mail’de yükleyip açtığınız zaman direkt o uygulama açılacak ve size gelen dosyayı görüntüleyeceksiniz.),
  • ve çok daha fazlası…
iBooks:
Apple’ın iPad ile sunduğu kitap okuma uygulaması iOS4 ile artık iPhone’da da var olacak.
iPad’deki uygulamanın bir minyatürü olan iBooks ile iBook Store’dan aldığınız kitapları okuyabilir ya da iPhone’dan mağazaya girip kitap indirebilirsiniz.
Ayrıca birden fazla iOS4 cihazınız varsa satın aldığınız kitapları diğer cihazlarınızda da ücretsiz okuyabileceksiniz ve birinde bir yeri işaretlediğinizde ya da bir yere not aldığınızda bu bilgilerde diğer cihazlarınıza aktarılacak.
Son olarak iBooks uygulaması ile artık PDF’de okuyabileceksiniz.
Çok daha derin ticari kurum(enterprise) desteği:
Çoğu insan iPhone’un ticari kurumlar için iyi bir telefon olmadığını söylüyor. Ancak Fortune’un dünyadaki en iyi 100 şirket listesinin %80′i şirket çağında iPhone kullanıyor. Bu demektir ki iPhone ticari kurumlar için boş bir cihaz değil. Ancak Apple bunu geliştirmekte kararlı.
  • iOS4 ile bütün e-postalarınız ekleri ile birlikte PIN kodunuz ile şifrelenecek,
  • şirketler artık iPhone’larını kablosuz olarak kontrol edebilecek,
  • şirketler kendileri için ürettikleri uygulamaları kablosuz olarak dağıtabilecek,
  • aynı anda birden fazla Exchange hesabı kurabilme,
  • Exhange Server 2010 desteği,
  • Juniper ve Cisco için SSL VPN desteği.
Game Center:
Bu Apple’dan beklenmedik bir atak oldu. Hiç kimse ama hiç kimse Apple’dan iPhone/iPod Touch oyunları için çevrim için bir ağ oluşturmasını beklemiyordu.
Yukarıdaki cümlede de belirttiğim gibi. Bu iPhone/iPod Touch oyuncuları için bir oyun ağı. Bu sayede artık ister iPhone ister iPod Touch olsun bu cihazlarda oyun oynayanlar internet üzerinden birbirleri ile karşılıklı oyun oynayabilecekler. Ya da:
  • arkadaşlarına oyun daveti atabilecek,
  • oyunlarda aldıkları puanların dünya çapında nereye denk geldiğini görebilecekler,
  • oyun arkadaşı bulabilecekler.
iAd:
Apple’ın iPhone’a bir reklam sistemi eklemesi bir süredir internette dolanıyordu. Ve sonunda iPhone OS 4.0 ile oldu. Ancak Apple’ın reklam sistemi hiç de düşünüldüğü gibi basit bir reklam sistemi değil.
Apple’ın gözlemlerine göre bilgisayarlardan farklı olarak kullanıcılar iPhone’daki çoğu zamanlarını uygulamalarda geçiyor. Bilgisayarlarda en fazla reklam ile arama sonuçlarında karşılaşıyoruz. Ancak iPhone’da böyle değil.
İşte Apple bu yüzden reklamları uygulamaların içinde sunacak.
Ancak bunlar öyle basit reklamlar değil. Apple’ın bir diğer gözlemi ise bilgisayarlardaki reklamların televizyonlardakiler gibi yeteri kadar duygu içermemesi. Apple’ın reklamları bu ikisini de içeriyor. Ve aslında bence reklamları eğlenceli yapıyor. Çünkü Apple’ın reklamları aslında birer uygulama olmasada uygulama gibiler. Gerçekten de hem göze hitap ediyorlar hem de size yaralı bir şeyler sunuyorlar.
Diğerleri:
Daha tanıtılamayan bir sürü özellik var. Bunlar;
  • uygulamaları başkalarına hediye olarak yollayabilmek,
  • iPhone üzerinde şarkı listeleri oluşturabilmek,
  • 5x digital zoom,
  • video çekerken dokunarak odaklama,
  • ana ekran için arkaplan,
  • SMS/MMS mesajları içerisinde arama yapabilme,
  • e-posta eklerini dosyalayıp silebilme,
  • web’deki aramalarınızda öneriler,
  • bluetooth klavye’ler ile bağlantı kurabilme,
  • yazım denetimi,
  • doğum günü takvimi,
  • Nike+’a çalışma programı yükleyebilme,
  • ve daha fazlası …
Fotoğraf Galerisi:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

APPLE İPHONE TEKNİK SERVİS

APPLE İPHONE TEKNİK SERVİS
iPhone'da versiyon yükseltme işlemleri 4.0.1 Yazılım olarak Unlock (Kırma) işlemleri iPhone 2G, iPhone 3G, iPhone 3GS ve iPhone 4 4.0.1 versiyon update (yüksetme) işlemleri iPod, iPhone ve iPad Donanım (Hardware) arızaları. iPhone, iPad ve iPod Touch Jailbreak işlemleri iPhone, iPad ve iPod Touch'a program yükleme işlemleri iPhone, iPad, iPod donanım ve yazılım sorunları

APPLE TÜRKİYE

APPLE TÜRKİYE
Apple - MacBook Air

Google'da Ara

Hangi işletim sistemi hızlıdır?

Yeni İPod Nano

Yeni İPod Nano
İşte yeni nesil dokunmatik ekranlı ipod Nano'lar 8gb ve 16gb olarak satışa çıkan ipod nanolar 240*240 çözünürlük sunuyor albüm kapağı ve video oynatma özelliğinede sahipler fiyatları ise 8 gb149$ 16 gb 179$ olarak belirlenmiş

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP